Jak zrobić kiełbaski chorwackie – – goście zjadają w kilka chwil.Hit w mojej kuchni
Domowe kiełbaski to idealna alternatywa dla sklepowych wędlin. Smaczne, pełne aromatu i bez dodatkowych ulepszaczy czy konserwantów. Przygotujesz je błyskawicznie, a domownicy będą zachwyceni!
Oryginalnie potrwa pochodzi z Chorwacji. Kluczem do jej przygotowania są odpowiednie składniki oraz czas, który jest potrzebny, by smaki dobrze się przegryzły. Kiełbaski można przygotować na patelni, w piekarniku czy na grillu. W każdej postaci smakują wyśmienicie. Oto przepis na przepyszne Cevapcici.
Składniki:
- 600 g mielonej łopatki
- 600 g mielonej wołowiny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody
- 50 ml wody
- 30 ml wody gazowanej
- odrobina soli
- olej
Przygotowanie:
Czosnek bierz, przełóż do garnuszka i zalej 50 ml wody. Wstaw na ogień i gotuj przez kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.
Mięso wyłóż do miski, dodaj sodę, sól, wodę mineralną i przegotowany wcześniej czosnek (przeciśnij go przez praskę). Wymieszaj całość i pozostaw w lodówce na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Kiedy masa mięsna poleży, można zacząć formować kiełbaski. Odrobinę mięsa rozłóż na mokrych dłoniach i roluj kształt kiełbaski. Tak gotowy produkt można smażyć, piec lub grillować.
Comments are closed.