W 5 minut przygotujesz to ciasto na kefirze. Dla gospodyń, które cenią szybkie i smaczne przepisy.
Każdy lubi słodkie przekąski. Nie zawsze jednak mamy czas i składniki na przygotowanie wymyślnych ciast czy deserów.
Niejednokrotnie z niezapowiedzianą wizytą wpadają goście na kawę, do której wypadałoby podać jakiś słodki smakołyk. Co jednak jeżeli w lodówce są tylko podstawowe produkty, a na zrobienie zakupów nie ma już czasu?
To żaden problem. Ciasto na kefirze z rodzynkami można przyrządzić w zaledwie kilka minut. Poniżej przepis na te obłędnie pyszne i szybkie ciasto. Wystarczy tylko kilka składników.
Ciasto na kefirze – jak zrobić?
Składniki:
- jajka – 2 szt
- mąka pszenna – 2 szkl
- kefir – 1 szkl
- cukier – 1/2 szkl
- rodzynki – 100 g
- masło – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 10 g
Sposób przygotowania:
Przy pomocy blendera lub miksera wymieszaj cukier, jajka i kefir. Do masy powoli dosypuj mąkę małymi porcjami, cały czas mieszając ciasto.
Teraz wystarczy dodać proszek do pieczenia i rodzynki, a następnie jeszcze raz dokładnie wymieszać ciasto.
Blachę do pieczenia dokładnie wysmaruj masłem a następnie wlej do niej przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz w nim ciasto przez około 30 – 35 minut.
Comments are closed.