Niesamowicie lekki i smaczny. Nawet moja babcia była zachwycona, gdy spróbowała tego przepisu.
Pyszne delikatne mięso z kapustą i pieczonymi ziemniakami, których jeszcze nie jadłaś. Świetne jedzenie na uroczystą okazję, które może przygotować nawet początkujący.
Składniki:
- 8 plastrów mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka, udo lub schab)
- sól
- zmielony czarny pieprz
- 1 kapusta (najlepiej młoda)
Sos:
- 1 cebula
- olej roślinny
- 8 grzybów
- sól
- zmielony czarny pieprz
- mielona czerwona papryka
- 500 ml śmietanki do ubijania
- 100 g sera
Ziemniaki:
- 3 ziemniaki
- koperek
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki papryki
- sól
- pieprz mielony
- 50 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do przygotowania tego przepisu wybrałam karkówkę.
Pokrój mięso na 8 plastrów. Steki kładziemy na twardej powierzchni. Przykryj folią i postukaj tłuczkiem.
Mięso posyp solą, czarnym pieprzem. Pocierać ręcznie. Pokrój kapustę na pół. Następnie pokrój w grube plastry.
Posolić kapustę i posypać czarnym pieprzem. Steki i kapustę układamy na przemian na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw talerz do piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 200°C. Smaż posiekaną cebulę na oleju roślinnym przez 2 minuty.
Dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, dodać sól, pieprz mielony, pieprz czarny. Smaż przez 3-5 minut mieszając. Następnie wlej śmietanę i wymieszaj.
Dodaj drobno starty ser. Doprowadzić do wrzenia mieszając. Mięso i kapustę polać sosem grzybowym, posypać serem. Piec przez kolejne 10 minut w 200 °C.
Pokrojone w plastry ziemniaki wrzuć do rondla, zalej je wodą. Po ugotowaniu gotuj przez 10 minut. Do miski dodać posiekany koperek, rozgnieciony czosnek, paprykę, sól, mieloną paprykę, olej. Dokładnie wymieszać.
Odcedź wodę z ziemniaków, włóż je do miski. Dodaj sos i wymieszaj. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i dodaj ziemniaki. Piec w 200°C przez 15 minut.
Comments are closed.