Świetna przekąska na każdą okazję: Goście zjedzą te złote róże szybciej niż kotlety.

Przyszli goście, a ty nie masz nic w lodówce? To nie problem, mam świetny pomysł na obiad. Goście zjedzą te złote róże szybciej niż kotlety! To ciasto z kapusty wygląda pięknie i jest bardzo smaczne! Świetna przekąska na każdą okazję.

przepis na pita pie

Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić niezwykłe ciasto z plackami tortilli i kapustą. Nawet Ci, którzy nie przepadają za tym warzywem, zjedzą je z apetytem! Możesz eksperymentować z nadzieniem, np. wykorzystać  mięso, owoce i ser oraz słodki lub słony twaróg.

przepis na pita pie

SKŁADNIKI (NA FORMĘ 20 CM)

  • 1 placek tortilli
  • 600 g kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 4 jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 ml mleka
  • świeże zioła, sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Obierz warzywa i umyj. Cebulę, paprykę pokrój na pół-pierścienie, pomidory na plasterki. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj kapustę.

przepis na pita pie

Rozgrzej patelnię. Na oleju roślinnym usmaż cebulę, paprykę i marchewkę. Dodaj pomidory i duś pod pokrywką przez kilka minut. Dodaj kapustę, wymieszaj i posól. Na 5 minut przed końcem smażenia dodaj 2 jajka, przyprawy, zioła. Rozłóż schłodzone nadzienie z kapusty równomiernie na placku tortilli i zwiń w rulon.

przepis na pita pie

Pokrój ją na małe kawałki. Ich szerokość nie powinna przekraczać wysokości ściany wybranego naczynia do pieczenia. Naczynie do pieczenia pokryj pergaminem i ułóż w niej ciasno kawałki tortilli. Zalej ciasto mieszanką wykonaną z mleka, śmietany i 2 jajek. Nie zapomnij posolić i pieprzyć do smaku.

przepis na pita pie

przepis na pita pie

Piecz ciasto kapuściane w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!