Świetna przekąska na każdą okazję: Goście zjedzą te złote róże szybciej niż kotlety.
Przyszli goście, a ty nie masz nic w lodówce? To nie problem, mam świetny pomysł na obiad. Goście zjedzą te złote róże szybciej niż kotlety! To ciasto z kapusty wygląda pięknie i jest bardzo smaczne! Świetna przekąska na każdą okazję.
Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić niezwykłe ciasto z plackami tortilli i kapustą. Nawet Ci, którzy nie przepadają za tym warzywem, zjedzą je z apetytem! Możesz eksperymentować z nadzieniem, np. wykorzystać mięso, owoce i ser oraz słodki lub słony twaróg.
SKŁADNIKI (NA FORMĘ 20 CM)
- 1 placek tortilli
- 600 g kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 4 jajka
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 ml mleka
- świeże zioła, sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Obierz warzywa i umyj. Cebulę, paprykę pokrój na pół-pierścienie, pomidory na plasterki. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj kapustę.
Rozgrzej patelnię. Na oleju roślinnym usmaż cebulę, paprykę i marchewkę. Dodaj pomidory i duś pod pokrywką przez kilka minut. Dodaj kapustę, wymieszaj i posól. Na 5 minut przed końcem smażenia dodaj 2 jajka, przyprawy, zioła. Rozłóż schłodzone nadzienie z kapusty równomiernie na placku tortilli i zwiń w rulon.
Pokrój ją na małe kawałki. Ich szerokość nie powinna przekraczać wysokości ściany wybranego naczynia do pieczenia. Naczynie do pieczenia pokryj pergaminem i ułóż w niej ciasno kawałki tortilli. Zalej ciasto mieszanką wykonaną z mleka, śmietany i 2 jajek. Nie zapomnij posolić i pieprzyć do smaku.
Comments are closed.