Ciasto Mleczna Kanapka – Z tego przepisu zrobisz je raz dwa. Aż ślinka leci na sam widok
Kakaowy biszkopt:
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie, miksując na wolnych obrotach, dodawaj do nich stopniowo żółtka, przesianą mąkę, cukier, olej i kakao. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i ciemny, czekoladowy kolor – dodaj do niego odrobinę kakao jeśli jest za jasne. Przygotuj kwadratową blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm i wysmaruj ją masłem.
Gotową masę przelej do blaszki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut. Po tym czasie, gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je i ostudź.
Krem: Mleko z cukrem podgrzewaj aż do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do zagotowania. W osobnym naczyniu utrzyj masło z mlekiem w proszku oraz przestudzonym mlekiem z cukrem.
Krem jest gotowy.
Biszkopt po wystygnięciu przekrawamy na dwie równe części i przekładamy przygotowanym kremem. Przygotowujemy polewę: w tym celu podgrzej w małym rondelku czekoladę z masłem, aż obydwa składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto oblej polewą i wstaw do lodówki, aby dobrze stężało.
Comments are closed.