Hit w mojej kuchni. Proste ciasto Fantazja – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.
Zakochasz się od pierwszego spróbowania – proste ciasto Fantazja
Kefir, który jest jednym ze składników, sprawi, że masę stanie się aksamitna a ciasto będzie się rozpływać w ustach.
Potrzebne produkty:
- 240 gram mąki
- 2 jajka
- 280 gram kefiru
- 30 gram kakao
- 200 gram cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 gram oleju roślinnego
Kremowe składniki:
- 500 ml mleka
- 180 gram cukru
- 2 jajka
- 50 gram mąki
- 150 gram masła
- 10 gram cukru wanilinowego
Sposób wykonania:
Połączyć ze sobą kefir oraz sodę i odstawić na czas około 2 minut. Po upłynięciu tego czasu dodać jajka, olej, cukier i dokładnie ze sobą połączyć. Przesianą mąkę dodać do powstałej uprzednio masy i mieszać do momentu, aż nie będzie grudek.
Dosypać 30 gram kakao i jeszcze przez chwilę mieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Temperatura pieczenia to 180 stopni. Czas pieczenia to 30-35 minut.
Przygotować masę. W garnku połączyć ze sobą cukier z cukrem wanilinowym, mąkę oraz jajka. Ubić trzepaczką i dodać 250 ml mleka. Gotować na małym palniku chwilę po czym dodać pozostałe 250 ml mleka.
Cały czas mieszając zagotować do czasu zgęstnienia. Ważne, aby nie doprowadzać do wrzenia. Wymieszać powstałą mieszaninę na gładko z masłem pokrojonym na malutkie kawałeczki. Wystudzić.
Ciasto przekroić na dwa równe blaty przy okazji ścinając nierówno wypieczone części. Na jeden z nich równo wyłożyć powstałą i wystudzoną masę. Drugi blat położyć na rozprowadzonej masie. Resztę kremu wykorzystać na boki oraz górę.
Comments are closed.