Domowy Jogurt Mleczny – Zrób tą zdrową i smaczną przekąskę szybko w domu.
Do przygotowania pysznego jogurtu możesz użyć mleka kupionego w supermarkecie. Nie każdy ma dostęp do naturalnego mleka prosto od krowy. Mleko musi mieć temperaturę pokojową. Przelej je do rondla. Gotuj około 15 minut doprowadzając do wrzenia. Przelej je następnie do słoików.
Powinno tak stać do osiągnięcia 45 stopni Celsjusza. Sprawdzaj temperaturę co jakiś czas przy użyciu termometru kuchennego. Z każdego słoika wyjmij 1 łyżkę mleka i wlej do osobnej miseczki. Dodaj drożdże i starannie wymieszaj. Jak się już roztopią przelej otrzymaną konsystencję do słoików.
Na wierzch słoików nałóż papierowy ręcznik i zakręć pokrywką. Aby otrzymać szybszy efekt nakryj je dodatkowo kocem i zostaw tak na całą noc w temperaturze pokojowej. Już z samego rana będzie gotowy. Przechowuj go w lodówce.
Przygotowany przez ciebie jogurt robi się banalnie prosto. To idealny dodatek do naszego ulubionego musli. Pasować będzie także do domowych dżemów, czy miodu. Pochwal się jak wyszedł ci jogurt z mleka przygotowany w zaciszu domowym.
Comments are closed.