Koniecznie zapisz ten sprawdzony przepis. Jabłkowa Symfonia – najpyszniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam.

Biszkopt:

Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić je w naczyniu na sztywną pianę. Następnie dodać do nich kryształ i miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia wsypać z dodatkiem przypraw do piany i wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki albo szpatułki.

Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Całość piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ostudzić, a potem przekroić na dwie części.

Masa jabłkowa:

Jabłka po obraniu zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Na rozgrzanej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, a następnie dodać do niej wiórki jabłek.

Wszystko razem smażyć maksymalnie 10 minut jednocześnie mieszając, aby nie przypaliły się. Patelnię zdjąć z ognia i wsypać do niej proszek galaretki.

Jej kolor jest dowolny, jednakże najczęściej do jabłek wykorzystuje się żółtą galaretkę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się jej i ostudzić.

Masa budyniowa:

Budynie ugotować w 2 szklankach mleka wraz z cukrem waniliowym. Po zagotowaniu się masy, należy ją odstawić na około 30 sekund utrzymując na małym ogniu, ciągle mieszając. Potem garnek, w którym budynie zostały ugotowane trzeba zakryć spożywczą folią, a następnie odstawić do całkowitego ostudzenia.

Drugą galaretkę należy rozpuścić we wrzącej wodzie, a po wymieszaniu do rozpuszczenia się proszku także odstawić do schłodzenia. Kostkę masła utrzeć mikserem na puch. Potem partiami dodać zimny budyń. Miksować do momentu, kiedy powstanie jednolita oraz gładka masa.

W blaszce zostawić pierwszą, dolną część biszkoptu. Na niego wyłożyć 1/2 masy budyniowej, a potem masę jabłkową. Wierzch wyrównać łyżką.

Podłużne biszkopty najpierw moczyć w rozpuszczonej galaretce, a potem układać je na jabłkach. Całość umieścić do schłodzenia w lodówce na około pół godziny, dzięki czemu bardziej stężeje. Po upływie tego czasu wylać resztę galaretki, a potem ponownie wstawić je do lodówki, żeby tym razem stężała galaretka.

Kiedy to się stanie, rozsmarować resztę masy budyniowej, którą trzeba zakryć drugą częścią biszkoptu.

Ciasto lekko docisnąć rękoma, aby warstwy skleiły się dobrze ze sobą. Na koniec wystarczy ubić schłodzoną kremówkę z dodatkiem cukru pudru. Dla lepszej konsystencji można również dodać śmietan fix-y.

Kiedy masa śmietanowa będzie już sztywna, wyłożyć ją na górę ciasta, a całość wyrównać. Udekorować czekoladowymi wiórkami. Wstawić do lodówki.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!