Lekarze zalecają nalewkę z imbiru w leczeniu bólów głowy i stawów
Składniki nalewki
- 300 gramów imbiru
- 600ml brandy
- 2 łyżki miodu
- Z jednej cytryny robi się jeden kubek soku
Jak zrobić likier imbirowy?
Przeprowadź imbir pod zimną wodą, aby go opłukać. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Włóż imbir do dużego słoja. Na wierzch wlej całą brandy. Na dwa tygodnie umieść pojemnik w ciemnym miejscu, np. w piwnicy lub szafce. Po schłodzeniu płynu, co najmniej raz dziennie potrząsać naczyniem, aby go wymieszać. Nalewkę można przecedzić po 14 dniach. Na koniec dodać sok z cytryny i miód.
Nalewkę przechowywać w lodówce i spożywać po jednej łyżeczce trzy razy dziennie, przed posiłkami. Tymczasowo nalewka może być stosowana na bóle stawów i bóle głowy. Nie jest jednak zalecana na dłużej niż 7 dni. W przypadku wystąpienia objawów przez dłuższy czas najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Herbata imbirowa jest świetna na przeziębienia
Ten przepis na herbatę może być używany do rozgrzania przeziębienia lub pomocy w leczeniu.
Składniki herbaty:
- 2 filiżanki wody
- 5 cm korzenia imbiru
- Plasterek cytryny
- Miód do smaku
Jak zrobić?
Imbir należy pokroić na małe kawałki i umieścić we wrzącej wodzie na 20 minut. Po tym czasie można nadal pić napar, ale dla wzmocnienia smaku należy dodać miód i cytrynę. Należy pamiętać, aby dodać je po ostudzeniu naparu. W przeciwnym razie mogą one stracić swoje prozdrowotne właściwości. Smacznego!
Comments are closed.