Grzanki z warzywami – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego
Dziś przygotujemy pyszne, pełne smaku śniadanie z jajkami, boczkiem i serem.
Ten przepis jest idealny na leniwy weekendowy poranek lub szybki obiad. Pamiętajcie, aby subskrybować mój kanał i nacisnąć dzwoneczek, aby nie przegapić żadnych nowych przepisów..
Składniki
- Zielona cebula
- Papryka
- Suszona papryka
- 1/2 cebuli
- 4 jajka
- 3 kromki chleba
- Kawałek masła (30 g + do smażenia)
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- 3 plastry boczku
- 3 plasterki sera
- Kiełbaski myśliwskie
- Natka pietruszki
- 70 g sera
- Oliwa z oliwek
- 1 pomidor
- Liście sałaty
- Sos Satebeli (opcjonalnie)
- Koper
Przygotowanie
Posiekaj zieloną cebulę, paprykę i 1/2 cebuli. Pokrój pomidora w plasterki. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni roztop 30 g masła. Dodaj 3 łyżki mąki i smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Powoli dodaj 1 szklankę mleka, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż 3 kromki chleba z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Dodaj kawałek masła na każdą kromkę. W misce wymieszaj 4 jajka, dodaj sól, suszoną paprykę, posiekaną cebulę i paprykę.
Smaż mieszankę jajeczną na patelni z oliwą z oliwek. Smaż 3 plastry boczku na patelni, aż będą chrupiące. Ułóż na kromkach chleba plasterki sera i boczku. Na jednej kromce chleba z boczkiem i serem połóż plasterki pomidora, liście sałaty i sos Satebeli. Przykryj drugą kromką chleba. Włóż kanapki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut, aby ser się roztopił. Na talerzu ułóż grzanki z jajkiem, boczkiem, serem, pomidorem i sałatą. Posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Comments are closed.