Grzanki z warzywami – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

 

Dziś przygotujemy pyszne, pełne smaku śniadanie z jajkami, boczkiem i serem.

Ten przepis jest idealny na leniwy weekendowy poranek lub szybki obiad. Pamiętajcie, aby subskrybować mój kanał i nacisnąć dzwoneczek, aby nie przegapić żadnych nowych przepisów..

Składniki

  • Zielona cebula
  • Papryka
  • Suszona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 4 jajka
  • 3 kromki chleba
  • Kawałek masła (30 g + do smażenia)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • 3 plastry boczku
  • 3 plasterki sera
  • Kiełbaski myśliwskie
  • Natka pietruszki
  • 70 g sera
  • Oliwa z oliwek
  • 1 pomidor
  • Liście sałaty
  • Sos Satebeli (opcjonalnie)
  • Koper

Przygotowanie

Posiekaj zieloną cebulę, paprykę i 1/2 cebuli. Pokrój pomidora w plasterki. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni roztop 30 g masła. Dodaj 3 łyżki mąki i smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Powoli dodaj 1 szklankę mleka, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż 3 kromki chleba z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Dodaj kawałek masła na każdą kromkę. W misce wymieszaj 4 jajka, dodaj sól, suszoną paprykę, posiekaną cebulę i paprykę.

Smaż mieszankę jajeczną na patelni z oliwą z oliwek. Smaż 3 plastry boczku na patelni, aż będą chrupiące. Ułóż na kromkach chleba plasterki sera i boczku. Na jednej kromce chleba z boczkiem i serem połóż plasterki pomidora, liście sałaty i sos Satebeli. Przykryj drugą kromką chleba. Włóż kanapki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut, aby ser się roztopił. Na talerzu ułóż grzanki z jajkiem, boczkiem, serem, pomidorem i sałatą. Posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym i pożywnym śniadaniem. Dajcie znać w komentarzach, czy podoba Wam się ten przepis! Dziękuję za oglądanie i do zobaczenia w kolejnym przepisie!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!