Raz dwa i gotowe. Zapiekanka gołąbkowa – pyszna, smaczna, syta.

Masz już dość zwykłych gołąbków? Nie lubisz na nie czekać? Mamy dla Ciebie niezłą alternatywę – zapiekankę gołąbkową.

Do przygotowania zapiekanki gołąbkowej będziesz potrzebować:

  • główkę kapusty białej,
  • mięso mielone (np. z szynki i łopatki) – 1kg,
  • pieczarki – 500g,
  • przecier pomidorowy – 100ml,
  • rosół – 500ml.
  • ryż – 2 woreczki,
  • cebule – 2 szt.
  • szczypiorek,
  • masło – 1 łyżeczka,
  • mąka – 1-2 łyżki,
  • suche przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka i czosnek.

Przygotowanie:

Pokrój kapustę w paski i podgotuj je w posolonej wodzie około 5 minut. Przygotuj garnek z osoloną wodą, następnie włóż do niego ryż i gotuj go 7 minut. W tym czasie możesz posiekać 1 cebulę i wymieszać ją z ugotowanym ryżem.

Zajmij się teraz mięsem. Dopraw je solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką. Całość dokładnie wymieszaj.

Zapiekankę przygotuj w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłóż liśćmi kapusty. Na to nałóż warstwę mięsa i polej je przecierem pomidorowym. Warstwy te nakładaj na przemian. Nie zapominaj o przecierze.

Rozgrzej piekarnik do 200°C następnie włóż do niego zapiekankę. Piecz całość około 1 godzinę i 30 minut.

Po 15 minutach zapiekankę należy podlać przygotowanym rosołem. Parę minut przed zakończeniem pieczenia rosół ten należy zlać w inne naczynie, ponieważ na jego bazie przygotujesz sos pieczarkowy, o którym już zaraz.

Rozpuść łyżkę masła w garnku, wtedy dodaj pokrojoną cebulę wraz z pieczarkami. Podsmaż całość. Następnie zalej rosołem i duś przez parę minut.

Sos doprawić możesz czosnkiem, papryką i oczywiście solą i pieprzem. Całość należy zagęścić mąką i dodać posiekanego szczypioru.

Sosem polej zapiekankę i piecz jeszcze przez kilka minut. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!