Gołąbki po cygańsku – koniecznie poznaj ten unikalny tradycyjny przepis. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych
Na samym początku musimy przygotować liście kapusty. Zasada jest taka sama jak przy zwykłych gołąbkach, podczas gdy cała kapusta gotuje się w wodzie, powoli oddzielamy z niej listki.
Gdy już to zrobimy, możemy zabrać się za przygotowanie wnętrza naszych gołąbków. Musimy zacząć od opłukania ryżu, do tego celu wykorzystujemy wrzącą wodę, po czym dodajemy mięso mielone. Na wszystkie składniki używamy soli oraz pieprzu.
Po tym kroku możemy przejść do warzyw.
Na początek kroimy cebule oraz marchewkę na drobne kawałeczki, po czym umieszczamy je na patelni i smażymy za pomocą oleju roślinnego.
Smażenie tych dwóch warzyw zajmuje od 5 do 7 minut, po tym okresie czasu dodajemy jeszcze posiekaną paprykę. Do wszystkich warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym mieszamy wszystko ze sobą, przez około 2 minuty.
Połowę z nich wkładamy do ryżu i mięsa mielonego, a z drugą będziemy wykorzystywać do przygotowania specjalnego sosu. Do połowy, która pozostała, musimy dodać pół litra wody oraz sól i pieprz, po czym należy doprowadzić ją do wrzenia, a następnie odstawić by się ostudziła.
Comments are closed.