Te domowe gofry z patelni zachwyciły swoim smakiem moich domowników. Tak dobrych jeszcze nie jadłaś.
Na pewno Was też czasem nachodzi ochota na smak lata, jakim są gofry! Nic tak w końcu nie smakuje, jak jedzenie gofra z bitą śmietaną na plaży.
Co jednak jeśli nie mamy gofrownicy? Nic straconego! Dzisiaj przedstawię Wam przepis na gofry, do którego wykonania nie będziemy potrzebować specjalnego sprzętu kuchennego, a jedynie patelnie.
Zacznijmy jednak od początku, do wykonania gofrów na patelni będziemy potrzebować:
- 240 gramów masła,
- 6 łyżek cukru,
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- wanilię do smaku.
Przygotowanie gofrów na patelni, może trochę przypominać co poniektórym przyrządzanie naleśników. Na początku utrzyj jajka z z cukrem. Kolejno roztop masło i dodaj je do wcześniej utartych jajek z cukrem. Następnie należy wsypać mąkę oraz dodać wanilię.
Po wymieszaniu wszystkich składników, ciasto powinno uzyskać konsystencję, przypominającą płynne, skondensowane mleko.
Na suchej, lekko ciepłej patelni, rozłóż jedną łyżkę ciasta i delikatnie rozsmaruj je na całej powierzchni. Gofra smaż po kilka minut, pamiętając o obracaniu ciasta. Po ściągnięciu gofra z patelni, należy od razu zawijać go w rulonik.
Comments are closed.