Rozgrzewające danie jednogarnkowe nie tylko na zimne dni. Garnek karpacki.
Szybkie, a jednocześnie bardzo smaczne obiady są dla nas wybawieniem w czasach, w których wiecznie jesteśmy w ruchu.
Jeżeli szukasz inspiracji na wyjątkowe dania, to koniecznie pomyśl o przyrządzeniu dania jednogarnkowego. Dzisiejszą propozycją będzie garnek karpacki, który wyróżnia się niezwykłym smakiem i bardzo atrakcyjnym aromatem. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszny obiad dla swojej rodziny.
Lista składników:
- mięso wieprzowe (łopatka lub szynka) – 1 kg
- ziemniaki – 1 kg
- marchewka – 500 g
- marynowane pieczarki – 400 g
- czerwona fasola – puszka o obj. 400 g
- cebula – 1 średnia sztuka
- przecier pomidorowy – 6 łyżek stołowych
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Na początku przygotuj ziemniaki, umyj je, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Weź głęboką patelnię, wlej na nią oliwę, podgrzej, a następnie wrzuć ziemniaki. Smaż je do momentu, aż zrobią się lekko zarumienione. Mięso wieprzowe pokrój na mniejsze kawałki, mniej więcej tak, jakbyś robiła gulasz. Do osobnej miski wlej przecier pomidorowy i połącz go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Obierz cebulę, pokrój ją w pierścienie. Umytą marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jeśli masz możliwość, to użyj młodej marchwi. Do zarumienionych ziemniaków wrzuć cebulkę, wszystko powoli podsmażaj, a w międzyczasie mieszaj.
Następnie dodaj pokrojone mięso, wymieszaj i odpowiednio przypraw za pomocą soli oraz pieprzu. Po 5 minutach smażenia zdejmij patelnię z ognia. Na patelnię wrzuć także pieczarki, czerwoną fasolę oraz startą marchewkę i ponownie zacznij smażyć, również około 5 minut. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Weź wysokie naczynie i przełóż do niego wszystkie podsmażone składniki. Do dużego garnka wlej dwa litry wody, wstaw go na kuchenkę i zacznij powoli gotować. W międzyczasie dodaj liście laurowe, trochę pieprzu, posiekaną natkę oraz przecier pomidorowy. Gdy woda się podgrzeje, przelej ją do naczynia z mięsem i warzywami. Następnie wstaw je do piekarnika, włącz go i ustaw na 180 stopni.
Comments are closed.