Tradycyjna galareta mięsna: Oto najlepszy przepis:Super przysmak a także najlepsze lekarstwo na stawy.
Galareta to dość zapomniany przysmak, który z pewnością pamiętają nasi rodzice i dziadkowie.
Warto sobie o nim przypomnieć, ponieważ oprócz doskonałego smaku, posiada także właściwości prozdrowotne. Jeśli cierpisz na bóle stawów, galareta może wspomóc ich leczenie i regenerację oraz uśmierzyć ból.
Zapamiętaj ten przepis – świetnie sprawdzi się na Twoim stole zarówno na co dzień, jak i od święta.
Dlaczego galareta ma tak leczniczy wpływ na stawy? Za sprawą dużej ilości kolagenu. Oczywiście, możesz dostarczać go sobie również w formie suplementacji, ale galareta to idealne rozwiązanie na spożycie kolagenu w codziennej diecie.
Wpłynie pozytywnie na stawy, kości, chrząstki i cały układ mięśniowo – szkieletowy. Ponadto, wzmocni zęby oraz ujędrni i uelastyczni skórę. Wpłynie też na kondycję włosów i paznokci.
Czego potrzebujesz, aby wykonać pyszną i odżywczą galaretę?
- 2 golonki wieprzowe,
- 2 pietruszki,
- 1 marchewka,
- 2 cebule,
- 4 liście laurowe,
- 2-3 główki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Włóż golonki do garnka z wodą, a następnie zagotuj. Gdy pojawi się piana, usuń ją i zastąp świeżą wodą. Włóż do niej warzywa i gotuj wraz z mięsem i przyprawami.
Zawartość naczynia gotuj około 4 godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i z łatwością oddzielać się od kości. Po ugotowaniu przełóż składniki do misek – osobno mięso i warzywa.
Oczyść czosnek z łupinek i przeciśnij go przez praskę. W osobnym naczyniu zalej czosnek około 2 chochlami bulionu.
Odstaw na około 5 minut, a następnie odcedź bulion. Następnie odcedź czosnek z bulionu przez sito.
Teraz pokrój mięso na drobne kawałki, dodaj marchewkę i pietruszkę do naczyń.
Comments are closed.