Frytki z restauracji chowają się do tego dania. Oto super przepis na pyszne pieczone ziemniaczki

Większość z nas uwielbia ziemniaki pod każdą postacią. Jednak takich pieczonych ziemniaczków jeszcze nie jadłeś!

Wypróbuj ten prosty i szybki sposób na pieczone ziemniaczki w przepysznej marynacie. Jest to idealna przystawka na imprezy jak i świetna przekąska między posiłkami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 40 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego)
  • 40 g sosu sojowego
  • pęczek ulubionych ziół do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos: 

  • 100 g śmietanki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka bazylii (lub innych, ulubionych ziół)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. W nieposolonej wodzie ugotuj je na półtwardo (około 5-7 minut).

W tym czasie możesz przygotować „marynatę”.

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, Olej słonecznikowy oraz sos sojowy wymieszaj ze sobą i dodaj do tej mieszanki czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. W pół ugotowane ziemniaki, delikatnie przestudź.

Przełóż je do miski i dobrze wymieszaj z wcześniej przygotowaną „marynatą”. Przygotuj blaszkę do pieczenia: wysmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce rozłóż ziemniaczki w równych i niewielkich odległościach od siebie. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sos śmietanowy: dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw według uznania solą i pieprzem. Po wyjęciu ziemniaczków z piekarnika, drobno posiekaj na nie wybrane przez siebie zioła.

Gotowe. SMACZNEGO! Podziel się tym przepisem ze swoimi znajomymi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!