Frytki z restauracji chowają się do tego dania. Oto super przepis na pyszne pieczone ziemniaczki
Większość z nas uwielbia ziemniaki pod każdą postacią. Jednak takich pieczonych ziemniaczków jeszcze nie jadłeś!
Wypróbuj ten prosty i szybki sposób na pieczone ziemniaczki w przepysznej marynacie. Jest to idealna przystawka na imprezy jak i świetna przekąska między posiłkami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 40 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego)
- 40 g sosu sojowego
- pęczek ulubionych ziół do smaku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 100 g śmietanki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka bazylii (lub innych, ulubionych ziół)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. W nieposolonej wodzie ugotuj je na półtwardo (około 5-7 minut).
W tym czasie możesz przygotować „marynatę”.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, Olej słonecznikowy oraz sos sojowy wymieszaj ze sobą i dodaj do tej mieszanki czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. W pół ugotowane ziemniaki, delikatnie przestudź.
Przełóż je do miski i dobrze wymieszaj z wcześniej przygotowaną „marynatą”. Przygotuj blaszkę do pieczenia: wysmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce rozłóż ziemniaczki w równych i niewielkich odległościach od siebie. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.
W czasie pieczenia przygotuj sos śmietanowy: dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw według uznania solą i pieprzem. Po wyjęciu ziemniaczków z piekarnika, drobno posiekaj na nie wybrane przez siebie zioła.
Comments are closed.