Wystarczy dodać kilka składników i już mamy gotowe pyszne danie. Poniżej przepis na kurczaka pod kołderką z warzyw.
Mięso na obiad to podstawa, dlatego warto mieć zawsze w lodówce filety z kurczaka, które można szybko i smacznie przyrządzić.
Masz ochotę na nowe danie z kurczakiem? Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne i pełnowartościowe filety z dodatkiem warzyw. Zasmakują wszystkim domownikom nawet niejadkom.
Składniki:
- 3 średniej wielkości filety z kurczaka
- 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g twardego żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- Olej
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany.
Wykonanie:
Filety z kurczaka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek pokrój wzdłuż i odetnij wszystkie niechciane części. Kotleciki możesz delikatnie rozbić tłuczkiem.
Oprósz je solą, pieprzem oraz suchym czosnkiem z każdej strony. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przełóż na nią filety.
Cebulę obierz z łupinek i pokrój na krążki, a następnie na ćwiartki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wsyp na patelnie z olejem i delikatnie je podsmaż.
Ogórki również zetrzyj na tarce o grubych oczkach i delikatnie je podsmaż. Warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę wymieszaj w osobnym naczyniu, dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Tak przygotowany farsz połóż na filetach z kurczaka.
Blaszkę przełóż do piekarnika i piecz mięso przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie możesz zetrzeć twardy ser na tarce o grubych oczkach.
Po określonym czasie posyp kurczaka serem i wsadź do piekarnika na kolejne 10 minut.
Comments are closed.