Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil – Pyszna przekąska z cukinii.
Zacznij od przygotowania ciasta.
Drożdże, cukier i ciepłe mleko wymieszaj z łyżką mąki i odstaw na 15 minut, aby zaczęły pracować. Cukinie zetrzyj, posól i odciśnij nadmiar soku. Wymieszaj w misce startą cukinie, mąkę, śmietanę, żółtko i drożdżowy rozczyn. Wyrób całość jak klasyczne ciasto drożdżowe i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Teraz czas na zrobienie nadzienia.
Zetrzyj cukinię, posól i odciśnij jak poprzednio. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju. Do startej cukinii dodaj podsmażoną cebulę i miękkie masło. Wymieszaj całość.
Ostatni etap to formowanie krążków z ciasta.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lub deskę podsypaną mąką, rozwałkuj i wyłóż na ciasto 1/3 masy z cukinii. Zwiń całość w kulkę i ponownie rozwałkuj, wyłóż kolejną porcję nadzienia. Powtórz czynność jeszcze raz. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i wycinaj za pomocą szklanki okrągłe placuszki.
(Jeżeli nie masz tyle czasu, po prostu wymieszaj ciasto z nadzieniem, rozwałkuj i od razu wycinaj placuszki). Krążki z ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.
Comments are closed.