Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil – Pyszna przekąska z cukinii.

Zacznij od przygotowania ciasta.

Drożdże, cukier i ciepłe mleko wymieszaj z łyżką mąki i odstaw na 15 minut, aby zaczęły pracować. Cukinie zetrzyj, posól i odciśnij nadmiar soku. Wymieszaj w misce startą cukinie, mąkę, śmietanę, żółtko i drożdżowy rozczyn. Wyrób całość jak klasyczne ciasto drożdżowe i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.

Teraz czas na zrobienie nadzienia. 

Zetrzyj cukinię, posól i odciśnij jak poprzednio. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju. Do startej cukinii dodaj podsmażoną cebulę i miękkie masło. Wymieszaj całość.

Ostatni etap to formowanie krążków z ciasta.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lub deskę podsypaną mąką, rozwałkuj i wyłóż na ciasto 1/3 masy z cukinii. Zwiń całość w kulkę i ponownie rozwałkuj, wyłóż kolejną porcję nadzienia. Powtórz czynność jeszcze raz. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i wycinaj za pomocą szklanki okrągłe placuszki.

(Jeżeli nie masz tyle czasu, po prostu wymieszaj ciasto z nadzieniem, rozwałkuj i od razu wycinaj placuszki).  Krążki z ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.

Możesz też przed pieczeniem posypać placki ziarnami dyni lub słonecznika albo ulubionymi ziołami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!