Fantastyczne klopsiki sprawią, że momentalnie wróci do Ciebie smak dzieciństwa – Przepis.
Smak klopsików kojarzy się wielu osobom ze szkolnymi stołówkami, bo to właśnie tam było najczęściej serwowane to ponadczasowe danie. Ich sekretem jest odpowiednia proporcja dwóch głównych składników – pieczywa i mięsa.
Co ciekawe, w przepisie nie znajdziemy jajka, choć mogłoby się to wydawać wręcz niemożliwe! Dawniej, ze względu na dużą ilość przygotowywanych klopsików, najczęściej pieczono je w piekarniku. Dziś można je usmażyć dla swojej rodziny po prostu na patelni.
Aby przyrządzić pyszne klopsiki, należy przygotować kilka składników. Są to:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1-2 cebule
- 300 g czarnego chleba (co stanowi ok. pół bochenka)
- czarny mielony pieprz
- 1 szklankę mleka lub wody
- sól
- olej
Jak przyrządzić klopsiki?
Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie chleba. W tym celu należy odkroić skórkę i pokroić go na mniejsze kawałki. Skórki nie wyrzucamy, ale wkładamy ją do nagrzanego piekarnika na kilka minut tak, by powstały z niej okruchy. Środek pieczywa zalewamy natomiast wodą lub mlekiem i pozostawiamy, aż zmięknie.
Jeśli nie posiadamy mięsa mielonego, należy je zmielić w maszynce lub przy pomocy blendera. Przygotowane odpowiednio mięso trzeba wymieszać z umytą i pokrojoną na drobne kawałki cebulą, solą i pieprzem. Do całości wrzucamy również rozmiękczony chleb.
Z wysuszonej w piekarniku skórki przygotowujemy natomiast bułkę tartą, którą dodajemy w ostatnim etapie przygotowań.
Teraz pozostaje już tylko wymieszać wszystko dokładnie na gładką masę i przygotować klopsiki. Najłatwiej robić to rękami zmoczonymi w wodzie tak, by mięso nie przyklejało się do dłoni.
Po uzyskaniu odpowiedniego kształtu, klopsiki obtaczamy w bułce tartej. Ich grubość nie powinna przekraczać 1,5 cm. Dzięki temu możemy być pewni, że danie dobrze upiecze się również od środka.
Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w piekarniku lub na patelni i przygotowujemy duszone ziemniaki, by nie tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem klopsików, ale choć na chwilę wrócić myślami do pięknych czasów naszego dzieciństwa.
Comments are closed.