Fantastycznie trzyma kształt i doskonale smakuje. Jak przygotować ciasto na eklery bez masła.
Najlepszy przepis na eklery bez masła. Możesz w to nie wierzyć, ale ten deser zrobisz tylko z oleju i wody. Doskonale trzyma kształt, pasuje do każdego nadzienia według Twojego gustu.
Dzięki temu ulepszeniu nawet kompletny początkujący może sobie z nimi poradzić. Doskonały przepis na pyszne ciasto.
Składniki:
- 200 ml wody
- szczypta soli
- 160 g mąki pszennej
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 l cukru
- 5 jajek
Przygotowanie:
Wlej wodę i olej do małego garnka. Dodaj sól i cukier. Mieszamy.
Postaw garnek na kuchence i zagotuj zawartość. Wlej mąkę do gotującej się mieszanki. Gotuj bez przerwy około 1,5 -2 minut, cały czas mieszając. Usuniemy wszystkie grudki.
Robimy to z płomienia. Do wystudzonego ciasta dodawać pojedynczo jajka. Zawsze przetwarzamy jajka. Dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być jednorodne, gładkie, puszyste i lekko cienkie. Włóż miksturę do torebki na ciasto z gwiazdką.
Ciasto z woreczka wyciskamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z odległości około 3 cm, aby ciastka nie sklejały się podczas pieczenia. Umieść blachę w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Piecz przez 15 minut.
Nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia! Wyciągamy blachę z piekarnika. Wystudź ciastka i wypełnij je śmietaną lub lukrem do smaku.
Comments are closed.