Szybko stanie się Twoim ulubionym przepisem: Dziadek do orzechów zadziwi Cię swoim smakiem.
Ciasto Dziadek do orzechów jest łatwe do wykonania i nie wymaga wymyślnych składników. Jest łatwe do wykonania i niedrogie.
Idealnie nadaje się dla niespodziewanych gości, którzy chcą nas zaskoczyć wpadając w ostatniej chwili. Stanowi świetny dodatek do kawy i jest bardzo przyjemne w wyglądzie.
Do przygotowania ciasta należy osobno ubić żółtka i białka. Białka należy ubić z połową wymienionego wyżej cukru. Żółtka należy ubić z pozostałą połową. Do żółtek dodać olej, pekany pokruszone herbatniki, proszek do pieczenia i masło. Następnie dodać pianę z białek.
Twoja blacha do pieczenia powinna mieć wymiary około 40×28 cm. Piecz ciasto na blasze wyłożonej papierem przez 8-10 minut w temperaturze 180°C Piecz ciasto przez około 8-10 minut. To jest czas na przygotowanie kremu.
Do rondelka wlej 500ml wspomnianego wcześniej mleka mlecznego. Gdy już się zagotuje, do pozostałego mleka dodaj proszek budyniowy i żółtka. Na koniec do 500ml gotującego się mleka dodać masę. Mieszankę gotować do uzyskania gęstego kremu.
W osobnej misce rozpuść masło i powoli dodawaj je do masy. Za każdym razem dobrze wymieszać. Gdy masa będzie lekko chłodna, rozprowadź ją na jednej z części ciasta, które właśnie zrobiłeś. Przykryj pozostałą częścią. Ubitą na sztywno śmietaną posmaruj wierzch tortu. Jeśli wolisz słodszy efekt, możesz dodać do śmietany trochę cukru waniliowego. Do dekoracji wyłożonego kremu można użyć startej czekolady.
Comments are closed.