20 min i gotowe. Ciasto twarogowe Dwa Paski. Smak nie do opisania.

Ciasto twarogowe „Dwa Paski”

Przepyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto wykonuje się z prostych składników, które znajdziemy w każdym domu, a zachwyci się nim każdy gość i członek Twojej rodziny. Zrobienie ciasta zajmuje około 20 minut. Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz!

Do podstawy deseru możesz użyć herbatników, ciastek, pierników, a także krakersów.

Najlepiej, żeby były w ciemniejszym kolorze. To ciasto to prawdziwe dzieło sztuki, a wykonuje się je tylko z twarogu i śmietany lub jogurtu.

Składniki

  • kruche ciasteczka o ciemnym kolorze (300 g)
  • twaróg (250 g)
  • śmietana lub jogurt (250 g)
  • cukier (100 g)
  • żelatyna (1 łyżka)
  • woda (75 ml)
  • czekolada do dekoracji (kawałek tabliczki)

Przygotowanie

Do miski wrzuć żelatynę w proszku i dolej wodę. Odstaw mieszaninę na kilka minut. Wlej żelatynę do rondla i ogrzej na ogniu, aż się rozpuści.

Do miski wrzuć cukier, śmietanką i twaróg. Zmiksuj to wszystko blenderem na lekki krem. Do śmietany i twarogu dodaj żelatynę i wymieszaj.

Na dno formy wyłóż warstwę ciasteczek i wlej na nią przygotowany krem.

Wyłóż kolejną warstwę herbatników i warstwę kremu. Wykonaj w ten sposób po trzy warstwy.

Ciasto przykryj folią aluminiową i trzymaj w lodówce całą noc. Życzymy smacznego!

Górę ciasta przed podaniem warto ozdobić czekoladą startą na tarce lub polewą czekoladową.

Jeżeli chcesz, aby Twoje ciasto miało ciemniejszy kolor to możesz dodać do niego kakao i wybrać wtedy jasne ciastka.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!