Przepisy na duszoną kapustę od mojej babci. W każdym z nich smak i aromat warzyw jest po prostu boski.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 50 ml jabłkowego soku,
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki stołowe masła,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • łyżka stołowa octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ok. 6 goździków,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Główkę czerwonej kapusty przecinamy na pół, usuwamy liście na zewnątrz oraz odcinamy łodygę. Całą kapustę szatkujemy.

Bierzemy rondelek z grubym dnem i rozpuszczamy w nim masło. Następnie wkładamy do niego kapustę, mieszamy i dodajemy wszystkie potrzebne składniki. Po tym kroku, rondel przykrywamy pokrywką.

Po zagotowaniu się dania, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez ok. 2-2,5 godziny. Raz na jakiś czas mieszamy kapustę. Jeśli jest taka potrzeba, należy jeszcze raz posolić i popieprzyć danie.

To tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień, doprowadzamy kapustę do wrzenia i gotujemy potrawę przez następne kilka minut, ponieważ ciecze muszą z niej odparować. Tak przyrządzona kapusta smakuje najlepiej w następnym dniu.

Kapusta duszona w piwie

Potrzebne składniki:

  • 230 g wołowego mostku,
  • ½ główki białej kapusty,
  • 250 ml piwa,
  • łyżka stołowa miękkiego masła,
  • cebula,
  • jabłko,
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka kminku.

Przygotowanie:

Na średnim ogniu smażymy pokrojony mostek aż do wytopienia się tłuszczu. Usmażone plastry odkładamy na talerz. Do rondelka dodajemy masło, pokrojoną cebulę, plastry jabłka i poszatkowaną kapustę. Smażymy parę minut.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. godzinę. Mieszamy raz na jakiś czas aż kapusta zmięknie. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy wołowy mostek i mieszamy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!