Przepisy na duszoną kapustę od mojej babci. W każdym z nich smak i aromat warzyw jest po prostu boski.
Potrzebne składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty,
- 50 ml jabłkowego soku,
- 50 ml soku z czarnej porzeczki,
- 2 łyżki stołowe masła,
- 2 łyżki stołowe miodu,
- łyżka stołowa octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki soli,
- ok. 6 goździków,
- szczypta czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Główkę czerwonej kapusty przecinamy na pół, usuwamy liście na zewnątrz oraz odcinamy łodygę. Całą kapustę szatkujemy.
Bierzemy rondelek z grubym dnem i rozpuszczamy w nim masło. Następnie wkładamy do niego kapustę, mieszamy i dodajemy wszystkie potrzebne składniki. Po tym kroku, rondel przykrywamy pokrywką.
Po zagotowaniu się dania, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez ok. 2-2,5 godziny. Raz na jakiś czas mieszamy kapustę. Jeśli jest taka potrzeba, należy jeszcze raz posolić i popieprzyć danie.
To tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień, doprowadzamy kapustę do wrzenia i gotujemy potrawę przez następne kilka minut, ponieważ ciecze muszą z niej odparować. Tak przyrządzona kapusta smakuje najlepiej w następnym dniu.
Kapusta duszona w piwie
Potrzebne składniki:
- 230 g wołowego mostku,
- ½ główki białej kapusty,
- 250 ml piwa,
- łyżka stołowa miękkiego masła,
- cebula,
- jabłko,
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka kminku.
Przygotowanie:
Na średnim ogniu smażymy pokrojony mostek aż do wytopienia się tłuszczu. Usmażone plastry odkładamy na talerz. Do rondelka dodajemy masło, pokrojoną cebulę, plastry jabłka i poszatkowaną kapustę. Smażymy parę minut.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. godzinę. Mieszamy raz na jakiś czas aż kapusta zmięknie. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy wołowy mostek i mieszamy.
Comments are closed.