Przepis na przekąski na kefirze z kurczakiem i ziemniakami. Smacznie, szybko i bezproblemowo
Dzięki temu przepisowi zaskoczysz na kolejnym spotkaniu swoich gości tymi pysznymi i oryginalnymi przekąskami.
Ciasto zrobione na kefirze jest miękkie i puszyste oraz sprawia, że idealnie wyrasta nawet bez drożdży. Nadzienie przypadnie do gustu każdemu smakoszowi mięsa. Pyszne, aromatyczne, a do tego pięknie się prezentuje.
Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml kefiru
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 400 g mąki pszennej
- 300 g mielonego mięsa z kurczaka
- 2 większe ziemniaki
- 3 cebule
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
W głębokiej misce wymieszaj widelcem 2 jajka, kefir i 1 łyżeczkę soli.
Do osobnej miski przesiej mąkę z sodą i kwaskiem cytrynowym, wlej masę jajeczną, dodaj olej słonecznikowy. Zagnieć miękkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Przykryj je i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotuj nadzienie. Zmiel cebulę i surowe ziemniaki w blenderze. Dodaj mięso mielone, 1/2 łyżeczki soli, przyprawę do kurczaka i pieprz. Wymieszaj nadzienie rękoma.
Ciasto podziel na kulki wielkości jajka i przykryj je bawełnianym ręcznikiem na 10 minut. Posyp każdą kulkę mąką, rozwałkuj ciasto i odwróć drugą stroną do góry. Rozłóż nadzienie po środku i złącz krawędzie tworząc trójkąt.
Przekąski połóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj ich wierzch białkiem jaja i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Comments are closed.