Zaskoczę Cie tym przepisem na domowe gofry prosto z patelni – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych
Przygotowując gofry nie trzeba już posiadać obowiązkowo gofrownicy. Bowiem wystarczy patelnia, aby uzyskać chrupiącą przekąskę.
W wykonaniu przypominają trochę przyrządzanie naleśników. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie i łatwe. Każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. Odtąd można samemu przygotowywać sobie domowe i pyszne gofry z różnorodnymi dodatkami.
Już nie trzeba martwić się o brak odpowiedniego sprzęty do nich, bowiem wystarczy tylko patelnia. Zapewne każdemu zasmakują one.
Składniki:
- 240 g masła,
- 4 jajka,
- 6 łyżek cukru kryształu,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- wanilia opcjonalnie do smaku.
Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć dokładnie z dodatkiem cukru. Masło roztopić, a potem wlać je do jajecznej mieszanki. Dodać jeszcze mąkę z wanilią i wszystkie składniki mieszać do połączenia się ze sobą, aby nie powstały również grudki z mąki.
Konsystencja będzie przypominać skondensowane mleko. Gofry należy smażyć na suchej i lekko ciepłej patelni.
Każdy z nich trzeba smażyć przez kilka minut z obu stron aż do uzyskania złotego koloru. Zaraz poi zdjęciu ich z patelni, zwijać je w rulonik.
Tak przygotowane gofry można podawać z ulubionymi dodatkami jak np. z bitą śmietaną i owocami, dżemem, owocowym kremem czy też twarożkiem.
Comments are closed.