To pyszne domowe bounty przygotujesz tylko z 3 składników w niecałe 20 minut.

Lubisz smak delikatnego, aromatycznego kokosu rozpływającego się w mlecznej czekoladzie? W dodatku w wydaniu zdrowszym niż ze sklepu?

To jest rozwiązanie dla Ciebie. Wystarczą tylko wiórki kokosowe, czekolada oraz mleko aby stworzyć wspaniałą alternatywę dla kupnych batoników, które naszprycowane są emulgatorami i konserwantami.

Przepis jest tak łatwy, że każdy może wykonać te słodycze samodzielnie we własnej kuchni.

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego

Jak wykonać:

Wsyp wiórki do dużej miski i zalej skondensowanym mlekiem. Zmocz lekko dłonie i biorąc garść powstałej masy, formuj na kształt batonika. Z całości powinno wyjść kilka podłużnych kawałków.

Powstałe batony należy włożyć do zamrażarki na 20 minut. Kolejny etap to roztopienie czekolady. Włóż połamaną czekoladę do metalowej miski. Z kolei miskę umieść w większym garnuszku z wodą i podgrzewaj na palniku aż do momentu uzyskania płynnej konsystencji.

Każdy baton zanurz w czekoladzie, a następnie umieść na talerz i włóż do lodówki aby polewa stężała. Gotowe!

W ten prosty sposób zaskoczysz nawet niezapowiedzianych gości smacznym rarytasem niczym z Karaibów. Inną opcją jest zrobienie jednego dużego batona i pokrojenie go na kawałki.

Smacznego! Jeśli pomysł Ci się podoba, podziel się tym przepisem z przyjaciółmi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!