Poznaj 7 przepisów na lekkie i dietetyczne sałatki. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.
Składniki:
- 1 cebula czerwona
- 200 g tuńczyka z puszki
- 2 ogórki
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 4 pomidory
- 250 g fasoli z puszki
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- Przyprawy do smaku: sól i włoskie zioła
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory i ogórki pokrój w niewielką kostkę. Odcedź fasolę i przełóż ją do miski. Dodaj pomidory i ogórki. Tuńczyka rozdrobnij przy pomocy widelca i dodaj do warzyw. Na wierzchu połóż krążki cebuli. Sałatkę dopraw przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny.
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- ok. 150 g sałaty
- 250 g wędzonego łososia
- 20 g miodu
- 20 g musztardy
- 20 g sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Porwij sałatę, pokrój pomidora i ogórka. Warzywa umieść w dużej misy. Wymieszaj miód, musztardę i sos sojowy. Możesz opcjonalnie dodać soli. Łososia pokrój w niewielkie plastry. Umieść go w misy z warzywami. Sałatkę polej sosem miodowo-musztardowym. Delikatnie popieprz.
Comments are closed.