Jem ile chcę i nie tyję. Jaki jest mój sekret – To dieta bulionowa. Moja dietetyczka zdradziła mi jej zasady.
Czy wiecie, że jest na świecie smaczna dieta, która polega na jedzeniu bulionu, a do tego odchudza? To gratka dla miłośników rosołu!
Ta świetna dieta jedynie w 3 tygodnie pozwoli Ci zrzucić 3-5 kilogramów. Dieta bulionowa umożliwia Ci dowolny wybór posiłków, bo nie zakłada ich jedzenia według szczegółowo ułożonego planu! Dodatkową korzyścią wynikającą z tej diety jest to, że świetnie wpływa na skórę od wewnątrz.
Jeżeli dobrze ugotujesz bulion, będziesz czuł się najedzony przez długi czas. Możesz go jeść nawet do 5-6 razy dziennie, ponieważ jest bardzo niskokaloryczny.
Rosół odchudza lepiej niż sałata
Myślisz, że to niemożliwe? A jednak! Na diecie wiele osób je tylko sałatki, ale ludzie nie wiedzą, że rosół ma mniej kalorii niż niejedna surówka czy sałatka. Dodatkowo jest bardziej pożywny, łatwiej się trawi i ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy.
Jedz rosół przez dwa dni w tygodniu
Dieta zakłada jedzenie rosołu tylko przez 2 dni w tygodniu. Dokładne dni nie są określone. Może to być np. środa i piątek, ale równie dobrze niedziela i wtorek. Najważniejsze, żeby nie były to dwa dni pod rząd.
Pozytywny wpływ na skórę
Aby bulion dobrze wpływał na skórę, powinien być gotowany z kośćmi. Niezależnie od tego, czy będzie to rosół drobiowy czy też wołowy, będzie nam dostarczał niezbędnej ilości kolagenu. W tym przypadku kolagen zadziała na skórę przeciwzmarszczkowo „od środka”. Jego korzystne działanie na skórę w czasie odchudzania zapobiegnie również powstawaniu rozstępów.
Przepis na rosół
Zazwyczaj rosół z kości dość długo się gotuje. W szybkowarze zrobimy to trochę szybciej. Rosół drobiowy gotuje się około 1,5 do 2 godzin. Natomiast czas przygotowania bulionu wołowego jest dłuższy – to około 3 do 4 godzin. Jest bardzo istotne, aby przygotować ekstrakt z kości – a co za tym idzie należy dodać do zupy takie składniki jak np. sok pomidorowy, cytrynowy czy też ocet. Poniżej przedstawiamy świetny przepis na bulion z kurczaka!
Składniki
- kości z jednej sztuki kurczaka – dobrze aby były z kawałkami mięsa
- 2 marchewki
- 1 średnia cebula
- łodyga selera
- 1 liść laurowy
- gałązka tymianku
- 4 kulki czarnego pieprzu
- ok. 1 cm startego imbiru
- 3 łyżeczki octu
Skład bulionu może być różny i zależy od Twoich upodobań smakowych, a także od podstawy rosołu. W miejsce kurczaka możesz użyć około 1-1,5 kg kości wołowej / 4 litry wody. Nie należy zapominać o dodatku octu ani znacząco zmieniać proporcji składników. Podane proporcje rosołu drobiowego będą wystarczające na 3 litry.
Zanim zaczniemy gotować, dobrze jest podpiec kości w piekarniku (w temp. 220 stopni) przez około 15 minut. Spowoduje to, że rosół będzie bardziej wyrazisty w smaku i będzie miał smakowity złocisty kolor.
Botoks albo gotowanie odchudzającego rosołu 2 razy w tygodniu. Co wybierasz? To chyba oczywiste. Domowy bulion sprawi, że szybko stracisz niechciane kilogramy. Jedna porcja czyli około 300 ml takiego rosołku ma tylko 84 kcal. Zjadając 6 porcji dziennie dostarczysz sobie niecałe 500 kcal.
Comments are closed.