Pyszny deser, który robię prawie co tydzień. Najlepszy deser, jaki próbowałam. Oto przepis.
W osobnej misce roztrzep śmietanę z wanilią, tak, aby powstała gęsta piana, a następnie wstaw ją do lodówki. Na gazie podgrzej delikatnie mleko, jednak nie pozwól mu się zagotować, po czym polej nim skruszoną białą czekoladę.
Po około 1 minucie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Do całości wlej miód i jeszcze raz starannie wymieszaj.
Żelatynę podgrzej, tak, aby była płynna i jednolita, a następnie wlej ją do czekoladowej masy, wszystko wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzoną bitą śmietanę dodawaj partiami i mieszaj do momentu, aż masa stanie się gładka.
Na biszkopcie rozprowadź jednolicie nadzienie ze śmietany i przykryj całość drugim biszkoptem.
Pozostało przygotowanie polewy. Śmietanę podgrzej, nie zagotowując jej, a następnie polej nią skruszoną czekoladę. Po około 1 minucie roztrzep całość trzepaczką, aż do momentu uzyskania gładkości.
Ciasto polej równomiernie czekoladą, a wierzch udekoruj, używając do tego, np. łopatki z ząbkami. Na koniec wstaw ciasto do lodówki na około 6 godzin.
Comments are closed.