Upiecz wyśmienite ciasto mandarynkowe, które z pewnością pokochają wszyscy.
Smaczne i aromatyczne ciasto mandarynkowe to deser, który jest nie tylko prosty do wykonania, ale również przepyszny w smaku.
Idealnie nadaje się do podania gościom czy na imprezach rodzinnych. Ciasto mandarynkowe z pewnością sprawi, że nasi goście będą w siódmym niebie.
Ciasto mandarynkowe — owocowa słodycz rozpływająca się w ustach
Składniki:
- 2-3 żółtka
- 25 gramów roztopionego masła do ciasta oraz 25 gramów na polewę
- 125 mililitrów mleka
- 100 gramów cukru
- pól saszetki cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 mandarynki
- 180 gramów mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru do dekoracji
- 2-3 łyżki cukru pudru do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowywanie przepysznego ciasta mandarynkowego rozpoczynamy od ubicia żółtek z cukrem, następnie łączymy je z roztopionym masłem i mlekiem. Do tak powstałej mieszanki dodajemy cukier waniliowy oraz sól.
W kolejnym kroku do miski z masą przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki. Mieszanina powinna mieć jednolitą konsystencję i być dosyć gęsta.
Przelewamy ciasto do foremki o wybranym kształcie i wygładzamy jego powierzchnię. Teraz możemy zabrać się za dekoracje.
Na wierzchu układamy mandarynki w estetyczny wzór i polewamy je roztopionym masłem. Na koniec całość posypujemy cukrem.
Comments are closed.