Smakują niesamowicie. Jest to sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki której można przyrządzić soczyste żeberka z sosem czosnkowym.
Żeberka czosnkowe z pyszną marynatą
Do przygotowania żeberek potrzebne są następujące składniki:
- 1200 g żeberek wieprzowych,
- 100 g musu jabłkowego,
- 100 g ketchupu domowej roboty.
- 3 do 4 łyżek stołowych sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 kg brązowego cukru
- Sok z połowy limonki.
Najpierw połącz w średniej misce ketchup domowej roboty i przecier jabłkowy. Dobrze wymieszać. Dodaj do mieszanki cały cukier, sos sojowy i sok z połowy cytryny.
Dobrze połączyć składniki. Następnie umieścić żeberka w dużej misce. Na wierzchu zalać marynatą. Umieścić wszystko w pojemniku i przykryć folią spożywczą. Pozostawić marynatę na 30 minut. Gdy marynata się wymiesza, ułożyć żeberka na blasze do pieczenia i przykryć folią aluminiową lub folią do pieczenia.
Comments are closed.