Szybkie piersi z kurczaka na czosnku: Będziesz marzyła o tym przysmaku – Przepis.
Fantastyczny kurczak w kremowym sosie czosnkowym. Szybki i doskonały przepis.
Składniki (2 porcje):
- 2 duże piersi z kurczaka
- 5-6 ząbków czosnku (posiekane)
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1 średnia cebula
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- oliwa z oliwek
- masło
- 1 kg suszonego oregano
- 1 kg suszonej pietruszki
- sól i pieprz (w razie potrzeby)
- * 1 kostka bulionu z kurczaka (jeśli używasz wody)
Przygotowanie:
Piersi kurczaka nie ubijamy, tylko wkładamy pod folię i po prostu ubijamy drewnianą łyżką lub wałkiem na powierzchni – struktura mięsa nie zostanie zakłócona, ale będzie bardziej miękka.
Oba kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem. Czosnek myjemy (5-6 ząbków) i drobno kroimy. Cebulę myjemy i drobno siekamy.
Nie musimy czyścić 2 ząbków czosnku, po prostu rozduszamy je nożem. Wlej oliwę z oliwek na patelnię i dodaj masło. Niech się rozgrzeje i dodaj 2 rozduszone ząbki czosnku. Piersi z kurczaka wkładamy na patelnię i pieczemy z obu stron (w razie potrzeby możemy też dodać olej).
Teraz zdejmij piersi z kurczaka z patelni i odstaw na bok. Dobieramy również czosnek i dodajemy kolejną łyżkę masła. Dodaj cebulę i upiecz. Dodajemy też czosnek i smażymy na patelni z cebulką przez 10-15 minut. Teraz wlej wodę lub bulion na patelnię. Jeśli użyjesz wody, dodaj również kostkę rosołową na patelnię. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny i zagotuj (ok. 1 łyżeczki).
Comments are closed.