20 minut i masz przysmak lepszy od chleba – Czosnkowa przekąska, którą uwielbiamy.

Szukasz alternatywy dla czosnkowych bułeczek i bagietek? Zaserwuj gościom czosnkową przekąskę, której przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut!

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 300 mg mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka smalcu
  • łyżka soli
  • łyżka cukru

Dodatki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki wody
  • opcjonalne: ser, zioła, nasiona

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Wymieszaj dokładnie drożdże i cukier w przygotowanej letniej wodzie. Bez konieczności czekania aż drożdże zaczną „pracować”, dodaj do nich przesianą mąkę pszenną, olej, smalec i sól. Z przygotowanej masy wyrób gładkie i nieprzywierające ciasto.

Następnie przełóż je do miski, posyp z góry odrobiną mąki i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia – powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Gotowe ciasto rozwałkuj na płasko, aby uzyskać duży placek o grubości 1,5-2 cm. W szklance rozmieszaj roztarty czosnek z olejem i wodą, a uzyskaną mieszaniną posmaruj przygotowane ciasto.

Dodatkowo, w zależności od upodobań, możesz je obsypać startym serem, ziołami, nasionami lub innymi dodatkami. Przygotowany w ten sposób placek piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu kiedy się zarumieni (30-35 minut).

Po wyjęciu gotową przekąskę natrzyj niewielką ilością zimnej wody i pozostaw pod przykryciem do ostudzenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!