Jeżeli macie swój własny ogródek to z pewnością wiecie, jak dużo warzyw macie do wykorzystania.
Dobrym pomysłem w takiej sytuacji jest robienie przetworów, które zawsze będziemy mogli zjeść w czasie zimowych i chłodnych dni. Moją dzisiejszą propozycją jest pyszna pasta czosnkowa, którą można dodawać do różnych dań w roli sosu lub zamiast masła na kanapkę. Zobacz, jak ją zrobić i bądź gotowa na zimę.
Wymagane składniki:
- czosnek – 250 g
- oliwa z oliwek – 30 ml
- sól – jedna łyżeczka
- sok z cytryny – jedna łyżka stołowa
Sposób przygotowania:
Przygotuj sobie kilka słoików, umyj je dobrze, a następnie wygotuj. Obierz ząbki czosnku, przekrój je na pół i wrzuć do blendera. Do posiekanego czosnku dodaj sól, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zrobioną pastę przełóż do słoika, a następnie polej łyżeczką oliwy z oliwek. Dobrze zakręć słoik.
Przygotowaną pastę trzymaj w lodówce lub zamrażarce, aby cały czas była schłodzona. Jest jeszcze jeden wariant takiej pasty, który zakłada użycie ziół. Wypróbuj obu wersji i zobacz, która bardziej przypadnie ci do gustu.
Składniki na pastę z ziołami:
- czosnek – 250 g
- oliwa z oliwek – 30 ml
- sól – jedna łyżeczka
- ocet jabłkowy – jedna łyżka stołowa
- świeży koperek – dwie gałązki
Sposób przygotowania:
Tak jak w powyższym przypadku, obierz czosnek i posiekaj go za pomocą blendera. Weź świeży koperek, drobno go posiekaj i dodaj do przygotowanego czosnku.
Do czosnku i koperku dodaj także sól, oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Miksuj blenderem, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Comments are closed.