Pasta czosnkowa na zimę – babciny przepis na odporność – Zdrowo i pysznie. Idealna na kanapki.

Jeżeli macie swój własny ogródek to z pewnością wiecie, jak dużo warzyw macie do wykorzystania.

Dobrym pomysłem w takiej sytuacji jest robienie przetworów, które zawsze będziemy mogli zjeść w czasie zimowych i chłodnych dni. Moją dzisiejszą propozycją jest pyszna pasta czosnkowa, którą można dodawać do różnych dań w roli sosu lub zamiast masła na kanapkę. Zobacz, jak ją zrobić i bądź gotowa na zimę.

Wymagane składniki:

  • czosnek – 250 g
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • sól – jedna łyżeczka
  • sok z cytryny – jedna łyżka stołowa

Sposób przygotowania:

Przygotuj sobie kilka słoików, umyj je dobrze, a następnie wygotuj. Obierz ząbki czosnku, przekrój je na pół i wrzuć do blendera. Do posiekanego czosnku dodaj sól, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zrobioną pastę przełóż do słoika, a następnie polej łyżeczką oliwy z oliwek. Dobrze zakręć słoik.

Przygotowaną pastę trzymaj w lodówce lub zamrażarce, aby cały czas była schłodzona. Jest jeszcze jeden wariant takiej pasty, który zakłada użycie ziół. Wypróbuj obu wersji i zobacz, która bardziej przypadnie ci do gustu.

Składniki na pastę z ziołami:

  • czosnek – 250 g
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • sól – jedna łyżeczka
  • ocet jabłkowy – jedna łyżka stołowa
  • świeży koperek – dwie gałązki

Sposób przygotowania:

Tak jak w powyższym przypadku, obierz czosnek i posiekaj go za pomocą blendera. Weź świeży koperek, drobno go posiekaj i dodaj do przygotowanego czosnku.

Do czosnku i koperku dodaj także sól, oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Miksuj blenderem, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Przygotuj nieduży słoik i przełóż do niego pastę. Wierzch masy polej łyżką oliwy z oliwek.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!