Jak należy przechowywać czosnek, aby nie gnił i nie kiełkował. Sprytny sposób, który stosuje od lat.
Już w dawnych czasach czosnek był splatany w warkocz. Wieszano go ciemnym oraz chłodnym miejscu, zazwyczaj na strychu albo w piwnicy.
Czosnek przechowywany w taki sposób nie wykiełkuje. Co jednak zrobić jeżeli nie posiadamy ani strychu ani piwnicy?
Podpal korzenie
Świeży czosnek zawsze ma korzenie. Mimo, że nie są one zbyt wyraźnie widoczne, to mają wpływ na to czy czosnek wykiełkuje. Aby czosnek nie wykiełkować, powinniśmy podpalić go za pomocą zapalniczki, zapałek albo nawet palnika.
Zakop w soli
Na początku przygotowujemy trzylitrowy słoik albo pudełko. Kładziemy w nim naprzemiennie główki czosnku i warstwy soli, a następnie szczelnie zamykamy pojemnik.
Tak przechowywany czosnek będzie świeży przez długi okres. Zamiast soli, w tym sposobie można użyć: trociny, popiół, zboże lub mąkę. Górna warstwa wybranego produktu, nie może liczyć mniej niż 2 cm.
Comments are closed.