Jego działanie jest o wiele silniejsze od imbiru i czosnku: Naturalny antybiotyk, który hoduje moja babcia.
Moja babcia uwielbia kwiaty. Brak własnego ogródka rekompensuje domową uprawą – skrzynki z roślinami rozstawiła po całym swoim mieszkaniu w bloku.
Wśród jej kolekcji niezwykłych kwiatów wyróżnia się zwłaszcza jeden – nasturcja. Ta piękna roślina jest składnikiem wielu naturalnych antybiotyków, które babcia zażywa przy różnych dolegliwościach i zapaleniach.
Nasturcja, znana również jako kapucyn, to roślina o wyjątkowo mocnym działaniu przeciwzapalnym. Jest doskonałym środkiem na grypę, sezonowe przeziębienie czy zwykły ból gardła. Hamuje powstawanie wrzodów żołądka i jest również nieocenionym wsparciem w walce ze schorzeniami urologicznymi oraz układu oddechowego.
- Wspiera odporność i powrót do zdrowia po przebytej chorobie.
- Łagodzi i zwalcza stany zapalne – głównie dróg moczowych oraz układu oddechowego.
- Wspiera w walce z problemami skóry głowy, zwłaszcza z łupieżem.
- Poprawia stan paznokci i wzmacnia włosy.
- Przywraca regularne menstruacje.
Ta czerwona, wspaniale prezentująca się w ogrodzie roślina jest uprawiana w Polsce od ponad 400 lat. Jednak piękny wygląd to nie wszystko, co oferuje – jest przede wszystkim znakomitym lekarstwem i skutecznym naturalnym antybiotykiem.
Kapucyn pomaga podczas kłopotów z oddychaniem, doskonale zwalcza też wszelkiego rodzaju zapalenia, w szczególności dróg moczowych. Jest niezastąpionym środkiem wzmacniającym odporność.
Nasturcję możesz uprawiać w ogrodzie lub w doniczce. Gdy roślina wyrośnie i pojawią się kwiaty, nie musisz przejmować się sposobem jej przyrządzenia bądź przetworzenia. To roślina w pełni jadalna, zatem możesz bez obaw zjeść zarówno jej kwiaty, łodygę, jak i bulwy czy nasiona. Smak korzenia nasturcji przypomina rzodkiewkę.
Nasturcja, czyli domowy antybiotyk – jak odpowiednio hodować tę roślinę?
Wczesnym latem możesz zdobyć dobrej jakości sadzonki nasturcji. Roślina jest prosta w uprawie – wystarczy, że umieścisz ją w dobrze nasłonecznionym miejscu, najlepiej na balkonie lub parapecie.
Zadbaj jednak o to, aby doniczka z nasturcją nie stała bezpośrednio na słońcu. Szczególną ostrożność zachowaj w okresie wegetacji. Pamiętaj również o tym, aby gleba, w której przechowujesz sadzonki była zawsze dobrze podlana. Nasturcję łatwo uszkodzić podczas przesadzania i dlatego źle znosi zmianę gleby.
Krople o właściwościach leczniczych
Składniki:
- przyciemniana butelka
- nasturcja (cała roślina– wraz z liśćmi, kwiatem i łodygą)
- wódka
Sposób przygotowania:
Zalej wódką roślinę (w proporcjach 4:1), a następnie potrząśnij. Całość przechowuj w przyciemnianej butelce przez okres trzech tygodni. Kolejnym krokiem jest odcedzenie powstałego roztworu. Wyciąg z nasturcji możesz stosować doraźnie, w razie potrzeby. Jeśli jednak chciałbyś wzmocnić odporność, w ramach profilaktyki powinieneś przez co najmniej miesiąc przyjmować po 20 kropli dziennie.
Lekarstwo cały czas trzymaj w ciemnej butelce, z dala od źródeł światła. Porada: liście nasturcji możesz zalać wodą w proporcji 1:4 i pić po odcedzeniu łyżkę dziennie. Aby sok nie stracił swojego leczniczego działania, postaraj się przyrządzić świeży roztwór każdego dnia kuracji.
Comments are closed.