Jak należy przechowywać czosnek, aby nie gnił i nie kiełkował. Sprytny sposób, który stosuje od lat.
Co zrobić, by czosnek ani nie gnił, ani nie kiełkował? Warto zadbać o sposób, w jaki go przechowujemy.
Czosnek jest jedną z najważniejszych przypraw w polskiej kuchni i chyba nie istnieje dom, w którym by się on nie znajdował albo w zwykłej formie, albo w formie sypkiej. Dodawany jest do mnóstwa potraw: sosów, zup, mięsa, ziemniaków i wielu innych.
Czosnek też ma szerokie działania prozdrowotne. Niestety, nie wszyscy są świadomi tego, jak powinno się go przechowywać.
Jest to bardzo delikatna kwestia, ponieważ w należytych warunkach może nawet wytrzymać kilka miesięcy, a niepoprawne przechowywanie go przynosi nieprzyjemny skutek – gnicie lub kiełkowanie czosnku.
Czosnek ma w sobie mnóstwo składników odżywczych.
Przez to szybko może wykiełkować. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy powietrze ma wysoką wilgotność. Niestety w procesie kiełkowania, zawartość składników odżywczych w czosnku drastycznie spada, przestaje mieć mocny, charakterystyczny smak oraz szybko psuje się.
Zanim więc umieścimy czosnek w spiżarce, musimy go posortować i pozbyć się wszystkich kiełkujących główek oraz tych z pleśnią.
Comments are closed.