Dzięki temu zyskasz aż 5 razy więcej witamin. Dlaczego codziennie ścieram na tarce mrożone cytryny. Same plusy
Już od najmłodszych lat uczymy się o tym, że jedzenie owoców pozytywnie wpływa na nasz organizm.
Jednym z flagowych przedstawicieli owocowych pyszności, które są korzystne dla naszego zdrowia jest cytryna. Zawiera ona moc witamin, a oprócz tego jest pyszna, pachnąca i orzeźwiająca. Liczba benefisów płynących ze spożywania cytryn jest zaskakująca.
Kilka najczęściej wyróżnianych to:
- regulacja ciśnienia krwi,
- pobudzenie układu odpornościowego,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- zmniejszenie poziomu stresu,
- pomoc w zwalczaniu infekcji.
Niedoceniane źródło witamin
Cała gama plusów kwaśnego owocu jest powszechnie znana lecz zazwyczaj wiedza ta dotyczy jego miąższu. Okazuje się, że według badań w skórce cytryny zawarte jest od 5 do 10 razy więcej witamin niż w sercu owocu.
Zaskakujące prawda?
Bardzo często zaleca się spożywanie soku z cytryny z ciepłą wodą na czczo, co ma pomóc w oczyszczeniu ciała z toksycznych substancji. To oczywiście słuszne, jednak niestety bardzo często pozostałość cytryny, czyli skórka i reszta miąższu ląduje w śmietniku.
Nie powinno się lekką ręką pozbywać tej skarbnicy witamin, mimo że może w smaku wydawać się ciut gorzka. Zawiera ona witaminy C, A, E, a także między innymi kwas foliowy, wapń, żelazo, potas, magnez czy niacynę!
Zmrożone cytryny
Odkryto, że doskonałym sposobem na maksymalne wykorzystanie właściwości cytryny jest jej pełne zamrożenie, a następnie spożycie w całości. Naukowcy donoszą, że ten niepozorny owoc jest bardzo pomocny w walce z chorobami nowotworowymi, w tym z rakiem płuc, piersi czy jelita grubego.
Jak przygotować zmrożone cytryny?
Szczególnie poleca się wykorzystywanie cytryn samodzielnie wyhodowanych lub uprawianych ekologicznie. Owoce należy wymoczyć w wodzie z octem jabłkowym, a następnie opłukać, poczekać aż wyschną i zamrozić.
Zmrożoną cytrynę można wykorzystać na przykład ścierając ją na tarce łącznie z pestkami i stosować jako ciekawy dodatek do różnego rodzaju dań, takich jak zupy czy desery,
Comments are closed.