Pozostają kruche nawet przez 3 dni. Cytrynowe ciasteczka – robię co drugi weekend.

Ciastka cytrynowe, które ubogacą świąteczny stół! 

Raj na ziemi dla każdego łasucha! Ciastka, którymi można delektować się bez końca! Świeżutkie i chrupiące nawet po trzech dniach!

Czarują swoją słodko-kwaśną kombinacją smakową, urzekają nieskomplikowanym sposobem przygotowania! Bo jak twierdzą geniusze: ,,Piękno tkwi w prostocie!”

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • Jedną cytryna
  • Olej słonecznikowy
  • Cukier puder (wedle uznania)

Jak przygotować słodko-kwaśne ciasteczka cytrynowe?

Najpierw zajmiemy się cytryną. Kroimy ją na pół, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do soku z połowy cytryny dodajemy dwa jajka oraz cukier, po czym starannie ubijamy.

Do powstałej masy wlewamy śmietanę i wkładamy miękkie masło, a następnie znów ubijamy. Teraz czas na proszek do pieczenia i dwie szklanki mąki. Należy je przesiać do płynniej mieszaniny, a potem dorzucić skórkę startą z połowy cytryny.

Zagniatamy elastyczne ciasto, i dzielimy je na cztery części, a wszystko to po to, aby łatwiej było nam je rozwałkować! (Ciasto kroimy w kształt niewielkich kwadratów, przy czym grubość nie powinna przekraczać 0,5 cm).

Z szafki wyjmujemy głęboką patelnię, nalewamy olej, czekamy aż się rozgrzeje, po czym układamy  na niej nasze kwadraty i smażymy do momentu aż się pięknie zarumienią! Przekładamy na talerz, aby ostygły, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Drobna wskazówka

Jeżeli ktoś nie bardzo przepada za słodko-kwaśnym połączeniem, może zastąpić sok z cytryny większą ilością śmietany. Dzięki temu ciasteczka zyskają subtelnie kremowy smak! Istna uczta dla podniebienia!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!