Szybki przepis na zapiekankę z cukinii. Moja rodzina domagała się tego dania 3 dni z rzędu.

Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie cukinii na obiad, spróbuj tej zapiekanki.

Jest przepyszna, aromatyczna i niezwykle sycąca! W sam raz na obiad.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 400 g zielonych lub żółtych cukinii
  • 100 g śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki, szczypiorek lub koperek (pęczek)
  • 150 g mąki pszennej
  • po pół łyżeczki sody i soli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię należy zetrzeć na tarce, a następnie pozostawić na sicie lub odcisnąć jak najwięcej soku. Drobno zetrzyj ser. Wymieszaj wszystkie składniki (zioła uprzednio drobno posiekaj).

Ustaw piekarnik na 180 stopni. Masę wlej do foremki lub naczynia żaroodpornego, posmarowanego tłuszczem.

Jeśli zostało Ci trochę sera możesz posypać go na wierzchu dla smacznej serowej skórki. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw zapiekankę i piecz przez niecałą godzinę (do 50 minut).

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!