Ta marynowana cukinia zaskoczy Cię pysznym smakiem – lepiej zrób więcej słoików.
Cukinia? Nie jedno ma imię. Marynowana zaskoczy Cię smakiem
Letni sezon rozgrzewa nas na dobre, a co za tym idzie sezonowe warzywa pojawiają się w ogromnych ilościach w naszych ogródkach.
Za każdym razem kiedy jedziemy z mężem do teściowej przywozimy pół bagażnika cukinii. Możliwości jakie daje nam to warzywo są ogromne, a w jego wykorzystaniu w kuchni ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Co przygotować z zielonego warzywa?
Kiedy myśląc o cukinii masz przed oczami tylko leczo, przygotowaliśmy dla Ciebie propozycję, która zrobi wrażenie na Twoich domownikach.
Cukinia w pomidorowej marynacie będzie lekko pikantna, a do tego zachowa swoją naturalną chrupkość. W taki sposób cieszyć się smakiem będziecie mogli nie tylko w sezonie, ale również w zimowe i chłodne dni.
Co potrzebujemy?
- dwie średnie cukinie
- 800 ml wody
- 4 łyżki octu
- 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka musztardy w proszku
- 4 liści porzeczki
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście wiśni
- ziele angielskie
- 1 chilli
- koperek
Umytą i osuszoną cukinię pokroić w paski. Mogą mieć około 7-8 centymetrów. Słoiki należy dobrze umyć i wyparzyć.
Do każdego słoika dodajemy po kolei ząbek czosnku, jedną gałązkę koperku, kilka pokrojonych ostrych papryczek, kilka ziarenek ziela angielskiego (najlepiej 3 sztuki), po jednym liściu porzeczki i wiśni.
W tak przygotowane słoiki ciasno ułóż przygotowaną wcześniej cukinię. Zalej po brzeg wrzątkiem i odczekaj 10 minut.
Zalewa do cukinii
Przygotuj garnek, do którego dodasz wodę, sól oraz cukier. Wymieszaj i zagotuj. Teraz do garnka wlej koncentrat i wsyp musztardę. Zagotuj ponownie.
Odlej wodę ze słoików z przygotowanymi cukiniami. Przygotuj ocet i dodaj po jednej łyżce do każdego ze słoików, a następnie wlej przygotowaną zalewę. Pamiętaj, aby mocno i szczelnie zakręcić słoiki.
Przygotuj ściereczkę, rozłóż ją na blacie, a zakręcone słoiki ułóż na niej do góry dnem, tak aby zakrętka mogła się wciągnąć i szczelnie zamknąć Twoje weki.
Z podanej ilości składników możesz zrobić 4 porcje. Cukinia marynuje się niewiarygodnie szybko, dlatego gotowa do zjedzenia będzie po dwóch dniach.
Comments are closed.