Robię od razu więcej słoików: Cukinia smakuje o wiele lepiej niż ogórki. Ten przepis to mistrzostwo.
Przepisów z cukinią w roli głównej znamy całą masę, a i na różnych blogach internetowych ich nie brakuje.
Dzisiaj dowiecie się, jak przyrządzić cukinię w słoikach, którą możecie serwować jako oddzielną przekąskę, ale sprawdzi się również jako obiadowy dodatek. Chrupiąca cukinia? Koniecznie skorzystaj z przepisu!
Składniki:
- cukinia – 5kg
- koper – jeden pęczek
- czosnek – 3 główki
- kilka liści laurowych
- pieprz czarny – 20 g
- ziele angielskie – 25 g
- papryczka chili – 1
- ocet – 16 łyżek
- sól i cukier
Sposób przygotowania:
Na początku należy przygotować słoiki (8) – przede wszystkim dokładne mycie i suszenie. Dobrym patentem jest włożenie ich na kilka minut do piekarnika, jednak nie musimy ich sterylizować. Przy myciu może pomóc soda oczyszczona.
Następie, do tak przygotowanych słoików wkładamy na dno po jednej parasolce kopru, po 3-4 ząbki czosnku, w zależności od ich wielkości, jeden liść laurowy, 2-3 sztuki ziela angielskiego i około 10 ziarenek pieprzu.
Przechodzimy do cukinii i jej dokładnego mycia. Odcinamy końcówki i kroimy w średniej grubości plastry (jeśli cukinia jest za duża, można pokroić w większą kostkę). Układamy ciasno we wcześniej przygotowane słoiki, a na samą górę dokładamy koper. I tutaj magiczny trik – na to wszystko kładziemy łyżkę, która pomoże nam przy zalewaniu.
Do słoików wlewamy wrzątek, a strumień kierujemy na łyżkę – mamy pewność, że słoik nie pęknie. Następny krok to zakręcenie słoików i odstawienie ich na 15 minut. Po tym czasie odlewamy ze słoików wodę. Na jeden jej litr dodajemy łyżkę soli i 1,5 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i gotujemy. W międzyczasie dodajemy do każdego słoika po dwie łyżki octu.
Comments are closed.