Każdy uwielbia smak cukinii. Poznaj przepis na marynowaną cukinię – Lekko pikantną, a także słodko-kwaśną.
Większość Pań Domów zna wyśmienite przepisy na smażoną, duszoną czy zapiekaną cukinię. Prawdziwym majstersztykiem jest jednak cukinia marynowana.
Taki sposób przyrządzenia tzw. kabaczka, pozwala uwolnić niezwykły smak i aromat. Kluczem do sukcesu jest użycie m.in. ziela angielskiego. Odpowiednio pikantna, a także słodko-kwaśna cukinia z pewnością podbije serce Twoje i Twoich domowników.
Marynowana cukinia – składniki
Do przygotowania marynowanej cukinii potrzebne będą:
- 3 kg cukinii
- 2 kg papryki czerwonej
- 2 kg pomidorów
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki soli
- 100 ml octu
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 0.5 kg cebuli
- 5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
Pokrój 1.5 kilograma papryki w plastry, pomidory w kostkę, a obrana cebule w ćwiartki. Tak pokrojone warzywa przepuść wraz z czosnkiem i zieloną pietruszką przez maszynkę do mięsa. Powstałą masę umieść w garnku.
Pozostałą część papryki pokrój dokładnie w kostkę, a następnie dodaj ją do stworzonej wcześniej mieszanki warzyw. W następnej kolejności dodaj sól, cukier i olej słonecznikowy. Całość dodaj do wcześniejszej masy i postaw garnek na ogniu na około 30 minut.
Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj 100 ml octu. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie rozdziel do wysterylizowanych słoików. Słoiki szczelnie zakręć pokrywkami, a następnie umieść je do góry dnem i przykryj dokładnie kocem do czasu ostygnięcia.
Comments are closed.