Ciasto „Zgniły pień” – Nie przegap tego przepisu. Zaskocz gości tym przepysznym efektownym ciastem.
Na początek przygotuj mieszaninę wykorzystując 250 g kwaśnej śmietany, jajka oraz 150 g cukru. Następnie dodaj małymi porcjami proszek do pieczenia oraz mąkę. Zagnieć ciasto, a potem odłóż na około godzinę do lodówki.
Teraz przygotuj pyszne nadzienie. Włóż do oddzielnych misek wszystkie suszone owoce i zalej miski wrzątkiem, pozostawiając je potem na około 15 minut. Kolejno przygotuj blender i za jego pomocą zmiel wszystkie owoce, pamiętając o dodaniu do każdej porcji 25 g cukru.
Podziel ciast na 6 części i za pomocą wałka zrób z każdej z nich cienką warstwę na około 2-3 mm. Wysmaruj nadzieniem każdą z warstw. Nadzienie powinno zawierać 2 łyżki śliwek, moreli i rodzynek. Po wysmarowaniu ciasta zwiń je w rulon.
Przygotowane rolki ciasta porozkładaj na blasze do pieczenia, która uprzednio powinna zostać natłuszczona. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25-30 minut. W międzyczasie możesz przygotować bitą śmietanę z resztą cukru.
Gotowe i już lekko ostygnięte rulony potnij na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Foremki do pieczenia nakryj spożywczą folią, a następnie posmaruj je 3 łyżkami śmietany. W gotowej formie należy ułożyć pionową warstwę rulonów. Następnie smarujemy je śmietaną i wykonujemy 2 kolejne warstwy. Tak przygotowane ciasto należy odłożyć do lodówki na około 8-10 godzin.
Comments are closed.