Raz dwa i gotowe. Szybkie ciasto z patelni – Nawet teściowa zachwyca się smakiem.
Proszek do pieczenia wraz z mąką przesiej przez sito. Do innej miski wsyp cukier biały lub brązowy, cukier waniliowy i wbij jaja, a następnie ubijaj przez niecałe cztery minuty.
Do masy wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj ciasto ręcznie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Potem w miseczce zmieszaj mleko i wybrany olej, po czym wlej do ciasta i ponownie zamieszaj.
Przygotuj patelnię i nasmaruj ją delikatnie olejem roślinnym. Wlej ciasto chochlą i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż po obu stronach, aż osiągniesz złoty kolor ciasta.
Na kolejnej patelni delikatnie podsmaż orzechy, a następnie posiekaj nożem (możesz użyć również blendera). Śliwki pokrój na drobne kawałki.
Krem:
Ugotuj mleko skondensowane, a potem dodaj kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany. Następnie dokładnie wymieszaj, po czym wykorzystaj resztę przygotowanej śmietany. Dokładnie połącz składniki.
Całość:
Naleśniki układaj jeden po drugim cały czas przekładając je kremem – tak, jakbyś robił(a) tort. Każdą warstwę możesz posypywać śliwkami i orzechami, ale jeśli wolisz – możesz to zrobić tylko na górze, dla ozdoby.
Powtarzaj czynność, dopóki naleśniki się nie skończą. Boki ciasta posmaruj kremem i posyp orzechami. Całość włóż na około cztery i pół godziny do lodówki.
Comments are closed.