Raz dwa i gotowe. Szybkie ciasto z patelni – Nawet teściowa zachwyca się smakiem.

Ciasto z patelni. Czyli jak zrobić pyszne i szybkie ciasto?

Jest to prosty, ale kreatywny i pomysłowy deser, bo przecież kto by wpadł na to, że można upiec ciasto na patelni? Szybki, tani i pyszny – to słowa, które zdecydowanie opisują tą słodkość. Idealnie sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości czy chęci zjedzenia czegoś do kawy lub herbaty.

Całość przypomina biszkoptowe naleśniki, które z pysznym kremem ze śmietanki tworzą niesamowity deser.

Składniki:

Na ciasto:

  • 150g mąki (najlepiej pszennej);
  • 5g (jedna łyżeczka) proszku do pieczenia;
  • 3 średnie jajka;
  • 150g białego lub brązowego cukru;
  • 30 g cukru waniliowego (jedna torebka);
  • 180ml mleka;
  • 70ml oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy);

Na krem:

  • 400g gęstej śmietanki;
  • 200g gotowanego skondensowanego mleka;

Dodatki (opcjonalne):

  • 100g suszonych śliwek;
  • 100g orzechów – takich, jakie lubisz najbardziej;
  • Czekolada do dekoracji;

Wykonanie:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!