Raz dwa i gotowe. Szybkie ciasto z patelni – Nawet teściowa zachwyca się smakiem.
Ciasto z patelni. Czyli jak zrobić pyszne i szybkie ciasto?
Jest to prosty, ale kreatywny i pomysłowy deser, bo przecież kto by wpadł na to, że można upiec ciasto na patelni? Szybki, tani i pyszny – to słowa, które zdecydowanie opisują tą słodkość. Idealnie sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości czy chęci zjedzenia czegoś do kawy lub herbaty.
Całość przypomina biszkoptowe naleśniki, które z pysznym kremem ze śmietanki tworzą niesamowity deser.
Składniki:
Na ciasto:
- 150g mąki (najlepiej pszennej);
- 5g (jedna łyżeczka) proszku do pieczenia;
- 3 średnie jajka;
- 150g białego lub brązowego cukru;
- 30 g cukru waniliowego (jedna torebka);
- 180ml mleka;
- 70ml oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy);
Na krem:
- 400g gęstej śmietanki;
- 200g gotowanego skondensowanego mleka;
Dodatki (opcjonalne):
- 100g suszonych śliwek;
- 100g orzechów – takich, jakie lubisz najbardziej;
- Czekolada do dekoracji;
Comments are closed.