Nie jadłaś czegoś tak dobrego. Krakowskie ciasto truskawkowe z musem.

Znakomity placek truskawkowy z musem, który jest prawdziwym królem truskawkowych przepisów.

To doskonały i naprawdę prosty przepis. Koniecznie spróbuj.

Składniki:

  • 300 g mąki;
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej;
  • 80 g cukru;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 300 g truskawek (dowolny owoc).

Beza:

  • 4 białka jaj;
  • 250 cukru.

Przygotowanie:

Miękkie masło wymieszać z cukrem. Mieszamy również cukier waniliowy i startą skórkę cytryny.

Dodaj żółtka. Wymieszaj, przesiej mąkę. Zrób miękkie ciasto.

Ciasto przełożyć na papier do pieczenia. Rozprowadź go rękoma lub wałkiem, aż dotrzesz do talerza o wymiarach około 20 x 25 cm. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Białka ubić blenderem i stopniowo dodawać cukier.

Rozłóż mus z białek jaj na powierzchni wstępnie upieczonego ciasta. Stwórz wzór z tyłu łyżki. Umyj i osusz truskawki. Umieść owoce w odległości około 3 cm od siebie.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, ustawiając temperaturę na 180°C. Pianka powinna mieć kremowy odcień, chrupiąca na powierzchni i miękka pod skórą. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku na kolejne 7 minut.

Pozostaw ciasto do ostygnięcia, pokrój i podawaj. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!