Z tego przepisu powstaje proste i pyszne ciasto kawowe z orzechami. Moim gościom bardzo smakowało.

Zainspiruj się „Kulinarną manią” i przygotuj pyszny deser kawowy z kremem, orzechami i ziarnami orkiszu.

Jest łatwy do zrobienia i smakuje wyśmienicie. Jest piękny i nie wymaga pieczenia.

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • 160 g herbatników
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 70g posiekanych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki ksylitolu – cukier brzozowy
  • 750ml śmietany 30%
  • 70g ekspandowanych ziaren orkiszu

Polewa:

  • 70 g ekspandowanych ziaren orkiszu
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Część herbatników można odłożyć na bok. Śmietanę, mascarpone i cukier puder zmiksować na gładką masę. Wmieszać amarantus ekspandowany, ziarna orkiszu i pokruszone orzechy nerkowca.

Wymieszać wszystkie składniki. Podzielić masę na dwie porcje i jedną połowę wyłożyć na przygotowaną patelnię. Przykryć masę pozostałymi herbatnikami i wyrównać. Pozostałą masę należy wylać. Do masy dodać płatki migdałowe i orkiszowe. Gdy ciasto będzie gotowe, wstawić je do lodówki na co najmniej 1 noc.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!