Z tego przepisu powstaje proste i pyszne ciasto kawowe z orzechami. Moim gościom bardzo smakowało.
Zainspiruj się „Kulinarną manią” i przygotuj pyszny deser kawowy z kremem, orzechami i ziarnami orkiszu.
Jest łatwy do zrobienia i smakuje wyśmienicie. Jest piękny i nie wymaga pieczenia.
Oto rzeczy, których będziesz potrzebować
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek kawy zbożowej
- 40 g amarantusa ekspandowanego
- 160 g herbatników
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 70g posiekanych orzechów nerkowca
- 3 łyżki ksylitolu – cukier brzozowy
- 750ml śmietany 30%
- 70g ekspandowanych ziaren orkiszu
Polewa:
- 70 g ekspandowanych ziaren orkiszu
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Część herbatników można odłożyć na bok. Śmietanę, mascarpone i cukier puder zmiksować na gładką masę. Wmieszać amarantus ekspandowany, ziarna orkiszu i pokruszone orzechy nerkowca.
Wymieszać wszystkie składniki. Podzielić masę na dwie porcje i jedną połowę wyłożyć na przygotowaną patelnię. Przykryć masę pozostałymi herbatnikami i wyrównać. Pozostałą masę należy wylać. Do masy dodać płatki migdałowe i orkiszowe. Gdy ciasto będzie gotowe, wstawić je do lodówki na co najmniej 1 noc.
Comments are closed.