Rewelacyjny przepis. Wszystkim zasmakuje wyjątkowe ciasto z przepisu mojej cioci.
Ciasto cioci to kolejny hit wśród ciast.
Nie należy do trudnych w przygotowaniu, a z kawką smakuje niesamowicie. Zachwyci każdego gościa, który będzie miał okazję go skosztować.
Ciasto przygotujemy z następujących składników:
- 6 jajek
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mleka
- 8 łyżek mąki
- 100 g rodzynek
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania gładkiej, pulchnej masy, następnie dodajemy olej i mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem. Aby masa nie opadła dobrze jest delikatnymi ruchami łyżki połączyć składniki.
Na koniec dodajemy rodzynki i całość wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Przystępujemy teraz do wykonania masy, do której potrzebujemy:
- 300 g mascarpone
- 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka z cytryny
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce mascarpone, tak by uzyskać gładką masę. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką, doprowadzając do połączenia składników.
Pod koniec mieszania dodajemy skórkę z cytryny. Na ostygnięte ciasto nakładamy równomiernie krem i polewamy polewą.
Składniki polewy:
- 100 g czekolady
- 3 łyżki mleka
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko. Łączymy mieszając. Jak polewa ostygnie dekorujemy nią ciasto i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Comments are closed.