Tani i szybki przepis na pyszne ciasto z rozpływającym się w ustach kremem – Raz dwa i gotowe.
Przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia i solą. W rondelku rozpuść masło, a następnie wlej do niego wodę i mleko. Gdy całość się zagotuje dodaj mąkę, bez przerwy mieszaj.
Jeśli zauważysz, że ciasto zaczyna odklejać się od ścian rondelka, oznacza to, że jest już gotowe.
Zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy masa wystygnie, dodaj do niej stopniowo jajka. Dokładnie rozmieszaj całość, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotuj okrągłą foremkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej połowę przygotowanej masy. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około 20 minut.
Pozwól upieczonemu ciastu ostygnąć i upiecz drugą połowę masy. W tym czasie przygotuj krem do ciasta.
Wbij do garnka jajka, rozmieszaj z cukrem, mąką oraz mlekiem i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Masło ubij mikserem i za pomocą łyżeczki dołóż do niego ostudzony budyń.
W foremce umieść pierwsze ciasto, następnie wysmaruj je przygotowanym kremem budyniowym i przykryj drugim ciastem. Całość posyp z wierzchu cukrem pudrem.
Comments are closed.